هنگام استراتژی راه رفتن با پنجه به خارج در مقایسه با راه رفتن عادی ﺣﺪاﮐﺜﺮ ﻧﯿﺮوی کفپایی متاتارسال اول افزایش (0/003=P) ولیکن هنگام استراتژی گامبرداری پنجه به داخل در مقایسه با راه رفتن عادی ﺣﺪاﮐﺜﺮ ﻧﯿﺮوی وارد ﺑﺮ کفپایی متاتارسال اول کاهش یافته است (0/000=P). همچنین هنگام مقایسه استراتژی پنجه به خارج با پنجه به داخل ﺣﺪاﮐﺜﺮ ﻧﯿﺮوی کفپایی متاتارسال اول هنگام گامبرداری پنجه به خارج افزایش و هنگام استراتژی گامبرداری پنجه به داخل کاهش یافته است (0/000=P). هنگام استراتژی گامبرداری پنجه به داخل در مقایسه با راه رفتن عادی ﺣﺪاﮐﺜﺮ ﻧﯿﺮوی وارد ﺑﺮ متاتارسال دوم کاهش یافته است (0/043=P). هنگام راه رفتن با پنجه به خارج در مقایسه با در مقایسه با راه رفتن عادی (0/000=P) و راه رفتن با پنجه به داخل (0/000=P) ﺣﺪاﮐﺜﺮ ﻧﯿﺮوی کفپایی متاتارسال سوم کاهش یافته است.
هنگام راه رفتن با پنجه به خارج در مقایسه با راه رفتن عادی (0/003=P) و راه رفتن با پنجه به داخل (0/000=P) ﺣﺪاﮐﺜﺮ ﻧﯿﺮوی کفپایی متاتارسال چهارم کاهش یافته است. ولی هنگام استراتژی راه رفتن پنجه به داخل در مقایسه با راه رفتن عادی ﺣﺪاﮐﺜﺮ ﻧﯿﺮوی کفپایی متاتارسال چهارم افزایش یافته است (0/004=P). هنگام راه رفتن با پنجه به داخل در مقایسه با راه رفتن عادی (0/003=P) و راه رفتن با پنجه به خارج (0/000=P) ﺣﺪاﮐﺜﺮ ﻧﯿﺮوی کفپایی متاتارسال پنجم افزایش یافته است. هنگام راه رفتن با پنجه به داخل در مقایسه با راه رفتن عادی ﺣﺪاﮐﺜﺮ ﻧﯿﺮوی کفپایی بخش میانی پا افزایش یافته است (0/003=P). هنگام راه رفتن با پنجه به داخل در مقایسه با راه رفتن عادی ﺣﺪاﮐﺜﺮ ﻧﯿﺮوی کفپایی بخش داخل پاشنه کاهش یافته است (0/042=P).
نتایج مقایسه ﺣﺪاﮐﺜﺮ فشار کفپایی وارد ﺑﺮ ﻣﻨﺎﻃﻖ دهگانه ﭘﺎ هنگام راه رفتن با برهنه در استراتژی گامبرداری ی راه رفتن عادی، راه رفتن با پنجه به خارج، راه رفتن با پنجه به داخل در جدول ۳ آورده ﺷﺪه اﺳﺖ. نتایج مقایسه ﺣﺪاﮐﺜﺮ فشار کفپایی وارد ﺑﺮ ﻣﻨﺎﻃﻖ دهگانه ﭘﺎ هنگام راه رفتن با پای برهنه در استراتژی گامبرداری ی راه رفتن عادی، راه رفتن با پنجه به خارج، راه رفتن با پنجه به داخل حاکی از آن بود که هنگام استراتژی گامبرداری پنجه به داخل در مقایسه با راه رفتن عادی (0/014=P) و پنجه به خارج (0/039=P) ﺣﺪاﮐﺜﺮ فشار وارد ﺑﺮ انگشت شست کاهش یافته است. هنگام راه رفتن با پنجه به خارج در مقایسه با راه رفتن عادی ﺣﺪاﮐﺜﺮ فشار کفپایی متاتارسال اول افزایش (0/000=P) ولیکن هنگام استراتژی گامبرداری پنجه به داخل در مقایسه با راه رفتن عادی ﺣﺪاﮐﺜﺮ فشار کفپایی متاتارسال اول کاهش یافته است (0/000=P)؛ و در مقایسه استراتژیهای پنجه به خارج با پنجه به داخل بهطورکلی هنگام استراتژی پنجه به خارج ﺣﺪاﮐﺜﺮ فشار کفپایی متاتارسال اول افزایش ولی هنگام استراتژی گامبرداری پنجه به داخل کاهش یافته است (0/000=P). هنگام استراتژی گامبرداری پنجه به خارج در مقایسه با راه رفتن عادی ﺣﺪاﮐﺜﺮ فشار وارد ﺑﺮ متاتارسال دوم کاهش یافته است (0/047=P). هنگام راه رفتن با پنجه به خارج در مقایسه با راه رفتن عادی (0/010=P) و راه رفتن با پنجه به داخل (0/013=P) ﺣﺪاﮐﺜﺮ فشار کفپایی متاتارسال سوم کاهش یافته است. هنگام راه رفتن با پنجه به داخل در مقایسه با راه رفتن عادی (0/002=P) و راه رفتن با پنجه به خارج (0/002=P) ﺣﺪاﮐﺜﺮ فشار کفپایی متاتارسال چهارم افزایش یافته است. هنگام راه رفتن با پنجه به داخل در مقایسه با راه رفتن عادی (0/000=P) و راه رفتن با پنجه به خارج (0/000=P) ﺣﺪاﮐﺜﺮ فشار کفپایی متاتارسال پنجم افزایش یافته است. هنگام راه رفتن با پنجه به داخل در مقایسه با راه رفتن عادی ﺣﺪاﮐﺜﺮ فشار کفپایی بخش میانی پا افزایش یافته است (0/004=P). هنگام راه رفتن با پنجه به داخل در مقایسه با راه رفتن عادی (0/038=P) و پنجه به خارج (0/026=P) ﺣﺪاﮐﺜﺮ فشار کفپایی بخش داخل پاشنه کاهش یافته است.
بحث
ﻧﺘﺎیﺞ ایﻦ ﻣﻄﺎﻟﻌﻪ ﻧﺸﺎن داد ﮐﻪ هنگام استراتژی گامبرداری پنجه به داخل در مقایسه با راه رفتن عادی حداکثر ﻧﯿﺮوی وارد ﺑﺮ انگشت شست، متاتارسال اول، متاتارسال دوم و داخل پاشنه کاهش ولیکن حداکثر ﻧﯿﺮوی وارد ﺑﺮ متاتارسال چهارم، متاتارسال پنجم و بخش میانی پا افزایش مییابد. نتایج تحقیق تیجس و همکاران (۲۰۰۸) در بررسی ریسک فاکتورهای مرتبط با گامبرداری در ابتلا به درد کشککی رانی مؤید آن بود که نیروی بیشتر در متاتارسال های دوم و سوم با ابتلا به سندروم درد کشککی رانی در ارتباط است (13)؛ بنابراین ظاهراً اتخاذ و استفاده از استراتژی گامبرداری پنجه به داخل به دلیل کاهش نیروهای وارد بر متاتارسال اول، متاتارسال دوم در این افراد میتواند یک رویکرد بهینه در توانبخشی و تمرین درمانی برای این افراد باشد. هنگام استراتژی راه رفتن با پنجه به خارج در مقایسه با راه رفتن عادی ﺣﺪاﮐﺜﺮ ﻧﯿﺮوی کفپایی متاتارسال اول افزایش ولیکن متاتارسال سوم و چهارم کاهش مییابد. هنگام مقایسه استراتژی پنجه به خارج با پنجه به داخل ﺣﺪاﮐﺜﺮ ﻧﯿﺮوی کفپایی متاتارسال اول افزایش ولیکن متاتارسال سوم و چهارم کاهش مییابد. هنگام راه رفتن با پنجه به داخل در مقایسه با راه رفتن با پنجه به خارج ﺣﺪاﮐﺜﺮ ﻧﯿﺮوی کفپایی متاتارسال اول کاهش و متاتارسال پنجم افزایش یافته است. با توجه به نتایج حاصل از این تحقیق میتوان استنتاج میتوان نمود که در افراد دارای سندروم درد کشککی رانی اتخاذ و استفاده از استراتژی گامبرداری پنجه به خارج یک ریسک فاکتور و عامل تشدیدکننده عارضه میباشد. همراستا با این نتایج برخی محققین نشان دادهاند که گامبرداری پنجه به خارج سبب جابجایی خط کشش نیروی عکسالعمل زمین به سمت داخل میگردد (14)، بنابراین با توجه به اینکه افراد مبتلا به کف پای صاف بارگیری بیشتری را در سمت داخل تجربه میکنند به نظر میرسد بایستی از الگوی راه رفتن با پنجه به خارج اجتناب نمایند.
بهطورکلی نتایج برخی از تحقیقات مؤید آن است که الگوی راه رفتن با پنجه به داخل باعث جابجایی به سمت خارج نیروی عکسالعمل زمین خواهد شد و الگوی راه رفتن با پنجه به خارج باعث جابجایی به سمت داخل نیروی عکسالعمل زمین میگردد (14)، بنابراین با توجه به اینکه افراد مبتلا به کف پای صاف بارگیری بیشتری را در سمت داخل تجربه میکنند به نظر میرسد بایستی از الگوی راه رفتن با پنجه به داخل تبعیت و از الگوی راه رفتن با پنجه به خارج اجتناب نمایند. ﻧﺘﺎیﺞ ایﻦ ﻣﻄﺎﻟﻌﻪ ﻧﺸﺎن داد ﮐﻪ هنگام استراتژی گامبرداری پنجه به داخل در مقایسه با راه رفتن عادی و پنجه به خارج ﺣﺪاﮐﺜﺮ فشار وارد ﺑﺮ انگشت شست و داخل پاشنه کاهش ولیکن ﺣﺪاﮐﺜﺮ فشار کفپایی متاتارسال چهارم و پنجم افزایش یافته است. هنگام راه رفتن با پنجه به داخل در مقایسه با راه رفتن عادی ﺣﺪاﮐﺜﺮ فشار کفپایی متاتارسال اول کاهش ولیکن بخش میانی پا افزایش یافته است. هنگام استراتژی گامبرداری پنجه به خارج در مقایسه با راه رفتن عادی ﺣﺪاﮐﺜﺮ فشار وارد ﺑﺮ متاتارسال اول افزایش ولیکن متاتارسال دوم و سوم کاهش یافته است. در مقایسه استراتژیهای پنجه به خارج با پنجه به داخل ﺣﺪاﮐﺜﺮ فشار کفپایی متاتارسال اول افزایش ولیکن متاتارسال سوم کاهش یافته است.
استرس فراکچر استخوانها با افزایش در بارگیری مناطق مختلف پا در ارتباط است (15). نتایج برخی تحقیقات حاکی از آن است که افراد دارای کف پای صاف بارگیری بیشتری در بخش داخلی پا تجربه میکنند (6)، بنابراین افراد مبتلا به کف ﭘﺎی ﺻﺎف در صورت اتخاذ استراتژی گامبرداری به خارج در معرض ریسک احتمالی ابتلا به استرس فراکچر انگشتان دوم تا پنجم و متاتارسال اول و متاتارسال دوم میباشند. افراد مبتلا کف پای گود حین فعالیت سفتی کلی ساق بیشتر و نرخ بارگیری خارجی بیشتری را نسبت به افراد دارای کف پای صاف تجربه میکنند (16). با توجه به اینکه الگوی گامبرداری پنجه به خارج سبب کاهش نیروی وارده بر قسمت خارجی استخوانهای کف پا میگردد، لذا میتوان به این الگو بهعنوان یک الگوی تعدیلکننده نیرو در افراد مبتلابه کف پای گود نگریست که در رویکردهای بازتوانی این افراد میتواند مدنظر قرار گیرد. از طرفی محققین در تحقیقات خود به این نتیجه رسیدهاند که افزایش بارگیری خارجی آسیب کلی اندام تحتانی را به دنبال خواهد داشت (17)، بنابراین میتوان استنتاج نمود با توجه به کاهش بارگیری خارجی در الگوی پنجه به خارج کاهش آسیبهای احتمالی در افراد مبتلا به کف پای گود انتظار میرود و در مقابل با الگوی پنجه به داخل فرد به دلیل افزایش بارگیری خارجی مستعد آسیبهای اندام تحتانی میباشد. از طرفی ازآنجاکه پای گود میتواند منجر به بروز مشکلاتی در پشت مفصل ران و مفصل زانو شود و یک ریسک فاکتور برای بروز اسپرین جانبی مچ پا میباشد (18)، لذا الگوی گامبرداری به خارج میتواند از بروز صدمات وارده بر مفاصل اندام تحتانی آنان بهویژه از بروز آسپرین جانبی مچ پا که آسیبی با شیوع بالاست جلوگیری نماید. ﻧﺘﺎیﺞ ﻣﻄﺎﻟﻌﻪ ویلمز و همکاران (۲۰۰۸) نشان داد ﮐﻪ بیشتر بودن بار در ناحیه داخلی پا ریسک فاکتوری برای ابتلا به عارضه اسپرین اینورژن مچ پا میباشد، لذا میتوان گفت که بلافاصله بعد از القاء خستگی الگوی استراتژی گامبرداری پنجه به خارج یک استراتژی تعدیلکننده توزیع نیروی کفپایی در افراد کف پای گود محسوب میگردد (19).
نتایج تحقیقات محققین حاکی از آن است که تغییر در الگوی توزیع فشار کف پا سبب افزایش ریسک التهاب نیام کفپایی میگردد (20)، لذا افرادی که به علت عارضههایی مانند آنتی ورشن و ریترورشن از استراتژیهای جبرانی راه رفتن با پنجه به داخل و خارج اتخاذ میکنند در معرض ابتلا به التهاب نیام کفپایی میتوانند باشند. (21). نیرائین و همکاران در سال 2022 نشان دادهاند که تغییر زاویه پیشرفت پا از طریق راه رفتن با پنجه به داخل و خارج پا اثرات بارگذاری فوری بر روی گشتاور اداکشنی زانو دارد که یک معیار معتبر برای بار و عامل خطر پیشرفت بیماری استئوآرتریت داخلی زانو است. نتایج حاکی از آن بود که هر دو مداخله تمرین راه رفتن با پنجه به داخل و خارج پا منجر به کاهش فوری در اداکشنی زانو که یک معیار بار تحمیلی بر مفصل زانو است میشوند. بااینحال، تفاوت معنیداری بین دو مداخله از نظر اثرات آنها بر گشتاور اداکشنی زانو وجود نداشت. این مطالعه همچنین نشان داد که هر دو مداخله امکانپذیر و بهخوبی توسط شرکتکنندگان قابلتحمل هستند (22). از طرفی نتایج برخی از مطالعات حاکی از آن است که ﺗﻮزیﻊ و اﻟﮕﻮی ﺑﺎرﮔﯿﺮی ﺑﯿﻦ اﻓﺮاد با ﺳﺎﺧﺘﺎرﻫﺎی مختلف پا در ﻧﺎﺣﯿﻪ ﮐﻒ ﭘﺎ هنگام ﺣﺮﮐﺖ متفاوت است (23). همراستا با این تحقیق همیل و همکاران (2005) در تحقیق خود نشان دادند که اﻓﺮاد ﺑﺎ پاسچرهای مختلف ﭘﺎ، بیومکانیک و اﻟﮕﻮی ﺑﺎرﮔﯿﺮی ﻣﺘﻔﺎوﺗﯽ را در اﻧﺪام ﺗﺤﺘﺎﻧﯽ ﺧﻮد ﺑﻪ ﻧﻤﺎیﺶ میگذارند (16)؛ بنابراین توصیه میشود که الگو و استراتژی راهرفتن با پنجه به داخل یا خارج، بر اساس پاسچر کف پای بیماران مبتلا به استئوآرتریت داخلی زانو انتخاب و اجرا شود. به این معنا که با توجه به ارتباط بین توزیع فشار کف پا در پاسچرهای مختلف و نوع استراتژی راهرفتن، بیماران مبتلا به استئوآرتریت با کف پای گود بهتر است از استراتژی راهرفتن با پنجه به خارج و بیماران با کف پای صاف از استراتژی راهرفتن با پنجه به داخل برای تعدیل نیروها استفاده کنند.
از محدودیتهای ﻣﻮﺟﻮد در ایﻦ ﻣﻄﺎﻟﻌﻪ میتوان بهاندازه ﮐﻮﭼﮏ ﻧﻤﻮﻧﻪ، ﻋﺪم ﺗﻮﺟﻪ ﺑﻪ ﻓﺎﮐﺘﻮرﻫﺎی ﻓﺮدی، دامنه سنی و جنسیت اﺷﺎره ﮐﺮد. ﺑﺮای ﺗﺤﻘﯿﻘﺎت آیﻨﺪه، ﺑﺮرﺳﯽ ﺗﺄﺛﯿﺮ استراتژیهای مختلف در گروههای ﺳﻨﯽ ﻣﺨﺘﻠﻒ و در هر دو جنس میتواند ﻣﻔﯿﺪ ﺑﺎﺷﺪ. ﻫﻤﭽﻨﯿﻦ، ﻣﻄﺎﻟﻌﺎت ﺑﯿﺸﺘﺮی در زﻣﯿﻨﻪ ارﺗﺒﺎط ﺑﯿﻦ ایﻦ مدلهای مختلف راه رفتن و تأثیر آن بر بیومکانیک راه رفتن پاتولوژیهای مختلف اندام تحتانی ﻣﻮرد ﻧﯿﺎز اﺳﺖ.
نتیجهگیری نهایی
گامبرداری پنجه به داخل یک رویکرد بهینه در توانبخشی و گامبرداری پنجه به خارج یک ریسک فاکتور برای افراد مبتلا به سندروم درد کشککی رانی میباشد. افراد مبتلا به کف پای صاف باید از الگوی راهرفتن با پنجه به داخل پیروی کنند و از الگوی راهرفتن با پنجه به خارج اجتناب نمایند. برعکس، افراد مبتلا به کف پای گود باید از الگوی راهرفتن با پنجه به خارج استفاده کرده و از الگوی راهرفتن با پنجه به داخل پرهیز کنند. استراتژی راه رفتن با پنجه به داخل و خارج اتخاذ شده بهوسیله بیماران مبتلا به استئوآرتریت داخلی زانو بر مبنای پاسچر کف پای این افراد توصیه میگردد.
ملاحظات اخلاقی
پیروی از اصول اخلاق پژوهش
تمامی اصول اخلاقی در این پژوهش رعایت شده است. همه شرکتکنندگان با رضایت کامل در مطالعه شرکت کردند و به آنها اطمینان داده شد که تمام اطلاعات مربوط به آنها محرمانه باقی خواهد ماند.
حامی مالی
این پژوهش هیچگونه کمک مالی از سازمان های دولتی، خصوصی و غیرانتفاعی دریافت نکرده است.
مشارکت نویسندگان
تمام نویسندگان در طراحی، اجرا و نگارش همه بخش های پژوهش حاضر مشارکت داشته اند.
تعارض
بنابر اظهار نویسندگان، این مقاله تعارض منافع ندارد.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |