1- دکتری بیومکانیک ورزشی، دانشگاه بوعلی سینا همدان، دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی، همدان، ایران
2- گروه بیومکانیک ورزشی، دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران و گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد همدان، همدان، ایران.
چکیده: (6556 مشاهده)
هدف: هدف از این مطالعه مقایسه کینماتیک اندام فوقانی بوکسورها هنگام انجام ضربه مشت مستقیم با استفاده از سه روش بود: سایه زدن، ضربه مشت در برابر کیسه بوکس و ضربه مشت در برابر گارد حریف. تأثیر عامل سطح مهارت بر عملکرد کینماتیکی، بهوسیله انجام آزمایشات این مطالعه بر روی دو گروه آماتور و نخبه مورد ارزیابی قرار گرفت.
روش ها: آزمایشات این مطالعه بر روی بازوی غالب و بدون آسیبدیدگی، 10 بوکسور نخبه و 10 بوکسور آماتور انجام گرفت. از هر آزمودنی خواسته شد تا 6 ضربه مشت مستقیم با استفاده از روش سایهزدن (ضربه در برابر حریف مجازی)، 6 ضربه در برابر کیسه بوکس و 6 ضربه در برابر گارد حریف را با تمام توان خود اجرا کند، در حالیکه همزمان متغیرهای کینماتیکی بازو و ساعد آزمودنیها بهوسیلهی بهرهگیری از 4 دوربین viconبا فرکانس Hz 200 ثبت گردید. تاثیر عامل سه روش مشتزنی بر متغیرهای کینماتیکی اندام فوقانی از طریق آنالیز واریانس ویژه دادههای تکراری (ANOVA Repeated Measure) و تاثیر سطح مهارت با استفاده از آزمون تحلیل واریانس طرح چند متغیره (ANOVA Multivariate) مورد ارزیابی قرار گرفت (0/05≥p).
یافته ها: اثر عامل روش مشتزنی معنادار است (000/0=p). ضربه مشت در برابر گارد حریف و سایهزدن به ترتیب موجب ایجاد بیشترین و کمترین سرعت زاویهای در بازو و ساعد دست ضربهزننده میگردند. اثر عامل گروه معنادار است (000/0=p). بدین ترتیب که بوکسورهای نخبه به طور معناداری مقادیر سرعت زاویهای بالاتری نسبت به گروه آماتور هنگام انجام ضربه مشت مستقیم داشتند.
نتیجه گیری: به نظر میرسد هنگامی که هدف واقعی و مشخصی برای انجام ضربه مشت وجود ندارد، همانند اجرا به روش سایهزدن، بوکسورهای آماتور دچار نوعی سردرگمی شده و مقادیر سرعت و در نتیجه تکانه کمتری در ضربه مشت خود ایجاد میکنند. نتایج بر گرفته از این تحقیق نشان از وجود یک استراتژی وابسته به سطح مهارت جهت انجام شیوهای مختلف مشتزنی داشت. به طوریکه، در اندام فوقانی هنگام ضربه مشت بین دو عامل سطح مهارت و نوع تکنیک اجرا شده تأثیر متقابل وجود داشت.
نوع مطالعه:
كاربردي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1393/10/5 | پذیرش: 1393/12/15 | انتشار: 1396/6/23