دوره 3، شماره 2 - ( 6-1396 )                   جلد 3 شماره 2 صفحات 71-61 | برگشت به فهرست نسخه ها

Shiravand M, Farahpour N, Majlesi M. The Effects of Shoulder- Girdle Muscles Fatigue on Ground Reaction Force, Elbow and Shoulder Joint Angle, and Accuracy of the Athletic Performance in Handball Penalty Throws. J Sport Biomech 2017; 3 (2) :61-71
شیراوند منا، فرهپور نادر، مجلسی مهدی. اثر خستگی عضلات کمربند شانه ای بر نیروی عکس‌العمل زمین، زاویه مفصل آرنج و شانه و دقت طی شوت پنالتی هندبال. مجله بیومکانیک ورزشی. 1396; 3 (2) :61-71

1- گروه بیومکانیک ورزشی، دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد بروجرد، بروجرد، ایران.
هدف: خستگی بخش جدایی­ناپذیر رقابت­های ورزشی است که اجرای ورزشکاران را تحت تأثیر قرار می­دهد. هدف از این پژوهش تعیین اثر خستگی عضلات کمربند شانه­ای بر تغییرات نیروی عکس­العمل زمین، زاویه­ مفصل آرنج و شانه و دقت پرتاب پنالتی هندبال بود.
روش­ ها: ده هندبالیست مرد سالم حرفه­ای (با میانگین سنی 9/18 سال، وزن 79/72 کیلوگرم، قد 179 سانتی­متر، 6/5 سال عضویت در تیم) داوطلبانه در این تحقیق شرکت کردند. آزمودنی­ها مجموعاً 16 بار قبل و بعد از اعمال خستگی، با رعایت کامل قوانین، به اهداف تعیین شده در دروازه پرتاب پنالتی را انجام دادند. نیروی عکس­العمل زمین با تخته نیرو و زاویه­ مفصل آرنج و شانه با دوربین­های آنالیز حرکت و دقت ضربه به اهداف تعیین شده در دروازه و با مشاهده آزمونگر طی دو مرحله­ پرتاب (مرحله­ی آمادگی برای ضربه زدن و مرحله­ رهایی توپ) قبل و بعد از خستگی ثبت شد.
یافته‌ها: نتایج نشان داد نیروی عکس­العمل زمین و دقت ضربه زدن قبل و بعد از خستگی تفاوت معنی­داری دارد (0/05 p)؛ اما خستگی بر زاویه­ فلکشن آرنج و زوایای فلکشن و آبداکشن شانه اثر معنادار ندارد (0/05 p)، همچنین زاویه­­ فلکشن آرنج و شانه تحت تأثیر اهداف مختلف بود (0/05 p).
نتیجه­ گیری: به علت نخبه بودن آزمودنی­ها، خستگی عضلانی به‌طورکلی نتوانسته بر زوایا و سرعت زاویه­ای تأثیر معنادار بگذارد؛ اما بر نیروی عکس­العمل و دقت ضربه زدن تأثیر­گذار بوده و در نهایت عملکرد ورزشکار و نتیجه ضربه را تحت تأثیر قرار می­دهد.
متن کامل [PDF 1042 kb]   (2295 دریافت)
دریافت: 1395/9/2 | پذیرش: 1396/6/24 | انتشار: 1396/10/21