1- گروه رفتار حرکتی، دانشکده تربیتبدنی و علوم ورزشی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران
چکیده: (5382 مشاهده)
هدف: نظریات موجود در رابطه با الگوی تغییرپذیری همراه با ماهر شدن دارای تناقض میباشند. لذا تحقیق حاضر با جداسازی درجات آزادی مکانیکی و دینامیکی به بررسی دو نوع تغییرپذیری هماهنگی و مطلق طی فرایند یادگیری مهارت پرتاب آزاد بسکتبال پرداخت.
روش ها: تعداد 20 شرکتکننده بهصورت داوطلبانه در پژوهش حاضر شدند. افراد بهطور تصادفی به دو گروه تمرین بدنی و کنترل تقسیم شدند. گروه آزمایشی طی 12 جلسه 50 کوششی به تمرین پرداختند. تغییرپذیری مطلق بهوسیلهی ریشه میانگین مجذور خطا و تغییرپذیری هماهنگی به روش وکتور کدینگ مورد سنجش قرار گرفت.
یافته ها: در نمرات دقت گروه تمرین بدنی بهطور معناداری بهتر از کنترل عمل کرد. نتایج در رابطه با تغییرپذیری مطلق نشان داد تنها در مفصل مچ بین گروه تمرین بدنی و کنترل تفاوت وجود دارد (0/37=p و 5/07=F) و الگوی تغییرات از نظریه Bernstein حمایت کرد. در مورد تغییرپذیری هماهنگی، بین دو گروه در هیچیک از جفت مفاصل تفاوت وجود نداشت اما الگوی تغییرات در گروه تمرین بدنی در مفصل مچ-آرنج مطابق با نظریه سیستمهای پویا بود.
نتیجهگیری: بهطورکلی یافتههای پژوهش حاضر نیز لزوم جداسازی درجات آزادی مکانیکی و دینامیکی را در اندازه گیریها و بحث پیرامون نظریات موجود در رابطه با روند تغییرپذیری حرکتی نشان داد. همچنین به نظر میرسد که در مهارت پرتاب آزاد بسکتبال حرکت مچ و هماهنگی مچ-آرنج از اهمیت بالایی برخوردار است.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1396/10/2 | پذیرش: 1396/11/8 | انتشار: 1396/12/12