گروه یادگیری حرکتی، دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه تهران، تهران، ایران.
چکیده: (2635 مشاهده)
هدف: اگرچه، اغلب تحقیقات اعتقاد بر عملکرد بهتر دست برتر نسبت به دست غیربرتر در اجرای تکالیف مختلف دارند، اما همچنان اینکه چرا دست غیربرتر در برخی شرایط و تکالیف بهتر از دست برتر عمل میکند، چالشی بین محققان است. هدف از این تحقیق، مقایسه عملکرد دست برتر و غیربرتر با تغییرات نیرو در یک تکلیف تعادلی دو دستی بود.
روش ها: نمونههای این تحقیق را سی نفر از آزمودنیهای دختر و پسر با میانگین و انحراف معیار سنی 6/5±28 سال تشکیل دادند. این تحقیق در مرکز تندرستی سلامتنگر شهر شیراز انجام شد. در این مطالعه از دستگاه هوبر برای اندازهگیری عملکرد دستها استفاده شد.
یافته ها: نتایج آماری تی مستقل نشان داد زمانی که نیروی وارد بر سنسور دستگیرهها در هر دو دست یکسان بود، عملکرد دست برتر و غیربرتر تفاوت معناداری نداشت (05/0≤P). با این حال زمانی که دست برتر نیروی بیشتری وارد میکرد، دست برتر عملکرد بهتری داشت و زمانی که دست غیربرتر نیروی بیشتری به دستگیرهها وارد میکرد، دست غیربرتر عملکرد بهتری نسبت به دست برتر داشت (05/P≤0).
نتیجه گیری: نتایج این مطالعه نشان داد عملکرد دست برتر همیشه بهتر از دست غیربرتر نیست و عملکرد هر دو دست به نوع تکلیف، عوامل کینتیکی (نیرو) و میزان توجه به هر دست بستگی دارد. این نتایج از نظریههای سیتمهای پویا و مدل تخصصی نیمکرهای در کنترل دستها حمایت میکند.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1400/5/3 | پذیرش: 1400/9/28 | انتشار: 1400/12/10