دوره 4، شماره 3 - ( 9-1397 )                   جلد 4 شماره 3 صفحات 51-38 | برگشت به فهرست نسخه ها

Abdi E, Islami M, Taghipour M, Bakhtiari A. Evaluation of Appropriate Metatarsal Pad Length on Mechanical Parameters of Diabetic Foot Ulcer During Walking. J Sport Biomech 2018; 4 (3) :38-51
عبدی ابراهیم، اسلامی منصور، تقی پور محمد، بختیاری علی. بررسی طول مناسب پد متاتارس روی کاهش پارامترهای مکانیکی زخم پای دیابتی در حین راه‌رفتن. مجله بیومکانیک ورزشی. 1397; 4 (3) :38-51

1- گروه بیومکانیک ورزشی، دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه مازندران، مازندران، ایران.
2- گروه بیومکانیک ورزشی و رفتار حرکتی، دانشکده علوم ورزشی، دانشگاه مازندران، مازندران، ایران.
3- گروه فیزیوتراپی مرکز تحقیقات اختلال حرکت، دانشگاه علوم پزشکی بابل، مازندران، ایران.
4- گروه فیزیولوژی ورزشی، دانشکده تربیت‌بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه تهران، تهران، ایران.
هدف مطالعات، بهترین استراتژی برای کاهش اوج فشار در زیر سر متاتارس‌ها را افزایش سطح با پد متاتارس گزارش کرده‌اند. اما هیچ اطلاعاتی در رابطه با طول مناسب پد متاتارس، در دسترس نیست. بنابراین هدف از این پژوهش، بررسی طول مناسب پد متاتارس روی پارامترهای فشار کف پای بیماران دیابتی در حین راه‌رفتن است.
روش ها در این پژوهش از ۱۵ بیمار با میانگین سنی ۲/۰۱±‌۶۳/۳ استفاده شد. همچنین از پدهای ۱۸، ۲۰، ۲۳ و ۲۵ در صد طول کف پا بهره برده شد. بیماران با پوشیدن این پدها در پنج کوشش جداگانه از روی فوت‌اسکن RS-scan عبور کردند و ثبت داده صورت گرفت و با تحلیل واریانس با داده‌های مکرر، داده‌ها تجزیه و تحلیل آماری شدند.
یافته ها اوج فشار به‌صورت معنی‌دار با افزایش طول پد متاتارس در نواحی متاتارس‌های ۱، ۳ و ۴ کاهش یافت (P=۰/۰۰۱). در مناطق متاتارس‌های ۲ و ۵ اختلافی از نظر آمار مشاهده نشد (P=۰/۰۰۵). در پارامتر دوم (اوج زمان اعمال فشار) اختلاف بین پوشش‌ها در همه متاتارس‌ها معنی‌دار مشاهده شد (P=۰/۰۰۱). اما نوع معنی‌داری (افزایشی یا کاهشی) در بین نوع پد و ناحیه متاتارسپ متفاوت بود. در متاتارس‌های ۱ و ۲ در پد ۱۸ و ۲۰ درصد، زمان اعمال فشار کاهش و در طول پدهای ۲۳ و ۲۵ درصد، افزایش مشاهده شد، اما در متاتارس‌های ۳، ۴ و ۵ در پد ۱۸ درصد زمان اعمال فشار، افزایش و در پدهای ۲۰، ۲۳ و ۲۵ درصد، کاهش اوج زمان اعمال فشار مشاهده شد.
نتیجه گیری با افزایش طول پد، اوج فشار در مناطق متاتارس‌ها کاهش پیدا می‌کند، اما اثر طول پد روی زمان اعمال فشار به ناحیه متاتارس و طول پد بستگی دارد. طول پد نسبت به اندازه پا قدمی رو به جلو برای طراحی کفی مناسب است. ما پد متاتارس ۲۳ درصد طول پا را به‌عنوان طول مناسب پد برای طراحان کفی پیشنهاد می‌کنیم.
دریافت: 1397/6/5 | پذیرش: 1397/8/12 | انتشار: 1397/9/10