دوره 4، شماره 3 - ( 9-1397 )                   جلد 4 شماره 3 صفحات 37-28 | برگشت به فهرست نسخه ها

Kamrani M, Khaleghi Tazeji M. Effect of Local Fatigue in Quadriceps and Hamstring Muscles on Knee Joint Proprioception in Healthy Women. J Sport Biomech 2018; 4 (3) :28-37
کامرانی محیا، خالقی تازجی مهدی. تأثیر خستگی موضعی عضلات چهارسر و همسترینگ بر حس عمقی مفصل زانو در زنان سالم. مجله بیومکانیک ورزشی. 1397; 4 (3) :28-37

1- گروه تربیت‌بدنی و علوم ورزشی، دانشکده ادبیات، علوم انسانی و اجتماعی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات، تهران، ایران.
2- گروه آسیب‌شناسی و بیومکانیک ورزشی، دانشکده تربیت‌بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران.
هدف: حس عمقی بخشی از سیستم حسی پیکری است که مسئول گردآوری اطلاعات برای سیستم عصبی مرکزی به‌منظور آگاهی‌دادن از وضعیت بخش‌های مختلف بدن نسبت به یکدیگر است. یکی از عوامل ایجاد اختلال در حس عمقی خستگی است. در این تحقیق به بررسی تأثیر خستگی عضله چهارسررانی و همسترینگ بر حس عمقی مفصل زانو در زنان سالم پرداخته شده است.
روش ها: ۲۰ زن جوان سالم با میانگین سنی ۲۵ تا ۳۵ سال که از نظر دامنه حرکتی مفصل زانو و قدرت عضلات طبیعی بوده و هیچ‌گونه ضایعه عصبی، عضلانی، اسکلتی نداشتند، در این مطالعه شرکت کردند. خستگی موضعی عضلات چهارسر و همسترینگ با استفاده از دستگاه دینامومتر ایزوکینتیک صورت گرفت. میزان وضعیت حس عمقی در دو وضعیت فعال و غیرفعال با استفاده از آزمون بازسازی زاویه هدف (فلکشن ۳۰ ، ۴۵ و ۶۰ درجه) در مفصل زانو انجام شد.
یافته ها: نتایج آزمون تی وابسته نشان داد میزان خطای بازسازی زاویه هدف به دنبال خستگی موضعی عضلات چهارسر ران و همسترینگ در شرایط غیرفعال در زاویه ۴۵ درجه بین پیش‌آزمون و پس‌آزمون تفاوت معناداری وجود ندارد، درحالی‌که در میزان خطای بازسازی زاویه هدف به دنبال خستگی موضعی بین عضلات چهارسر و همسترینگ در زوایای ۳۰ و ۶۰ درجه در حالت غیرفعال تفاوت معنادار مشاهده شد.
نتیجه گیری: بررسی یافته‌های تحقیق نشان داد خستگی بر حس عمقی مفصل زانو تأثیر دارد و حس وضعیت مفصل را به‌طور معنی‌داری کاهش داد. همچنین نتایج به‌دست‌آمده حاکی از آن است که خستگی عضله همسترینگ نسبت به عضله چهارسر رانی اثر بیشتری بر حس وضعیت مفصل دارد.
دریافت: 1396/12/19 | پذیرش: 1397/3/13 | انتشار: 1397/9/10