1- گروه بیومکانیک و حرکات اصلاحی، واحد تهران شرق، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.
2- گروه تربیتبدنی، واحد تهران شرق، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.
چکیده: (3515 مشاهده)
هدف: اجرای حرکات تکراری و ضربات بالای سر، مفصل شانه را تحت استرس قرار میدهد و سبب ایجاد شانه نامتقارن و درد در مفصل شانه میشود. هدف تحقیق حاضر، ارزیابی قدرت و دامنه حرکتی عضلات چرخشدهنده داخلی و خارجی در والیبالیستهای مبتلا و غیرمبتلا به شانه نامتقارن بود.
روش ها: این تحقیق از نوع توصیفی و علّی ـ مقایسهای است. نمونه آماری این تحقیق به طور تصادفی و با توجه به معیارهای تحقیق در دوگروه مبتلا و غیرمبتلا وارد مطالعه شدند. برای اندازهگیری قدرت عضلات چرخاننده در وضعیت صفر درجه از دستگاه دینامومتر (MMT) و برای اندازهگیری دامنه حرکتی عضلات شانه از گونیامتر استفاده شد و از دستگاه اسکولیومتر نیز به عنوان ابزار تشخیص شانه متقارن استفاده شد. برای محاسبه میانگین و انحراف استاندارد از آمار توصیفی و برای مقایسه قدرت و دامنه حرکتی شانه متقارن و نامتقارن والیبالیستها از آزمون t مستقل و برای مقایسه هریک از گروههای مبتلا و غیرمبتلا به شانه نامتقارن از آزمون تی زوجی و تحلیل واریانس استفاده شد. تمامی آزمونها در سطح معناداری 0/05≥P به وسیله نرمافزار SPSS نسخه 20 انجام شد.
یافته ها: بین قدرت عضلات چرخشدهنده داخلی (0/03=P) و خارجی (0/02=P) در دو گروه مبتلا و غیرمبتلا به شانه نامتقارن اختلاف معنیداری مشاهده شد. همچنین در این تحقیق دامنه چرخش (0/02=P) و داخلی (0/03=P) در دو گروه مبتلا و غیرمبتلا به شانه نامتقارن اختلاف معنیداری مشاهده شد.
نتیجه گیری: یافتههای این تحقیق نشان داد که بالا بودن قدرت عضلانی در والیبالیستهای مبتلا به شانه نامتقارن در بسیاری از تحقیقات به عنوان عاملی خطرزا شناخته شده است. محدودیت در دامنه حرکتی عضلات چرخشدهنده شانه در مفصل شانه والیبالیستهای مبتلا به شانه نامتقارن مستلزم توجه به رویکردهای پیشگیرانه با ایجاد راهکارهای اصلاحی است.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1398/2/22 | پذیرش: 1398/9/10 | انتشار: 1399/4/25