دوره 6، شماره 4 - ( 12-1399 )                   جلد 6 شماره 4 صفحات 289-276 | برگشت به فهرست نسخه ها

Bahadori Z, Koohestani M, Sadeghi H. Comparing the Pattern of Lower Limb Joints Coordination in an Optional and Selective Sprint Start of Elite Women Runners. J Sport Biomech 2021; 6 (4) :276-289
بهادری زهرا، کوهستانی معین، صادقی حیدر. مقایسه الگوی هماهنگی مفاصل اندام تحتانی در استارت دو­و­میدانی اختیاری و منتخب دوندگان نخبه زن. مجله بیومکانیک ورزشی. 1399; 6 (4) :276-289

1- گروه بیومکانیک ورزشی، دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران.
2- گروه بیومکانیک ورزشی، پژوهشکده علوم حرکتی، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران.
هدف: استارت دوی سرعت، مهارتی پیچیده است که به وسیله­ کار هماهنگ چند مفصل که در چند صفحه حرکت می­‌کنند، توصیف می‌­شود و به هماهنگی پیچیده­ عضلات به منظور رسیدن به یک نیروی افقی در کوتاه‌­ترین زمان نیاز دارد. مطالعات گذشته نشان دادند که وضعیت قرار­گیری بدن در لحظه استارت بسیار مهم است. هدف از این تحقیق، بررسی الگوی هماهنگی مفاصل اندام تحتانی دوندگان نخبه­ زن در استارت دوی سرعت بود.
روش ها: تعداد پانزده دو­و­میدانی‌کار زن نخبه در این تحقیق شرکت کردند. آزمودنی‌­ها سه‌بار استارت اختیاری و پنج‌بار استارت منتخب را به فاصله­ هر دو دقیقه انجام دادند. داده­‌های کینماتیک به وسیله­ دستگاه Noraxon-MyoMotion در حرکت استارت جمع‌آوری شد. برای محاسبه­ الگوی هماهنگی مفاصل از روش فاز نسبی پیوسته استفاده شد.
یافته ها: الگوی هماهنگی بین مفاصل اندام تحتانی به ده فاز تقسیم شد که در فازهای ابتدایی بین دو نوع استارت تفاوت وجود داشت و از فاز چهارم به بعد اختلافی مشاهده نشد و الگوی دو مفصل در دو نوع استارت شبیه به هم بودند.
نتیجه گیری: درواقع بی‌نظمی بیشتری در فازهای ابتدایی استارت منتخب مشاهده شد، در حالی که در ادامه نمودارهای هماهنگی منطبق بر هم پیش رفتند و به نظر می‌رسد در صورتی که این روند تأثیری در متغیر­های سرعت و شتاب ورزشکار ایجاد نکند، با احتیاط می‌توان گفت که نشستن به هر صورتی در تکنیک استارت، نهایتاً باعث ایجاد یک هماهنگی مشترک می‌شود و تأثیری در ادامه حرکت نخواهد داشت.
متن کامل [PDF 5164 kb]   (1403 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (2266 مشاهده)
دریافت: 1399/8/26 | پذیرش: 1399/9/1 | انتشار: 1399/12/11