دوره 3، شماره 3 - ( 9-1396 )                   جلد 3 شماره 3 صفحات 36-27 | برگشت به فهرست نسخه ها

Abdi E, Eslami M, Taghipour M. Effect of Medial and Lateral Heel Wedge Changes on the Mechanical Parameters of Diabetic Foot Ulcers during Gait. J Sport Biomech 2017; 3 (3) :27-36
عبدی ابراهیم، اسلامی منصور، تقی پور محمد. اثر تغییرات شیب گوه‌ داخلی و خارجی پاشنه بر پارامترهای مکانیکی پا در حین راه رفتن بیماران دیابتی با زخم پا. مجله بیومکانیک ورزشی. 1396; 3 (3) :27-36

1- گروه بیومکانیک ورزشی، دانشکده تربیت‌بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه مازندران، مازندران، ایران
هدف: استفاده از روش شیب دادن به پا برای کاهش اوج فشار و زمان اعمال فشار در مناطق کف پا ابهاماتی وجود دارد. بنابراین هدف از پژوهش حاضر بررسی اثر تغییرات شیب گوه­ی داخلی و خارجی بر پارامترهای مکانیکی زخم پا می‌باشد.
روش­ ها: در این پژوهش از 15 بیمار با میانگین سنی 01/2± 3/63 سال استفاده شد. همچنین گوه­های 3، 6، 9 و 11 درجه در دو شرایط پوشش داخلی و خارجی در پاشنه بیماران جاسازی می­شد و بیماران از روی صفحه­ی فشارسنج عبور می­کردند. برای هریک از شرایط پوششی بیمار سه بار آزمون را تکرار می­کرد. میانگین این تکرارها به‌عنوان اطلاعات اصلی از پای بیمار در آنالیز آماری واریانس با داده‌های مکرر استفاده گردید.
نتایج: در مقایسه با شرایط کنترل (پای برهنه)، نتایج پژوهش نشان داد که، با افزایش شیب گوه در قسمت بیرونی پاشنه اوج فشار در مناطق سر متاتارس سه، چهار و پنج کاهش و در سر متاتارس­های یک و دو به‌صورت معنی­داری افزایش پیدا کرد (0/01p=). همچنین با افزایش شیب گوه­ی داخلی پاشنه، اوج فشار در متاتارس­های سه، چهار و پنج افزایش و در سر متاتارس­های یک و دو کاهش معنی­داری نشان داد (0/01p=). اوج زمان اعمال فشار، در مناطق سر متاتارس­های سه، چهار و پنج در گوه­های 3 درجه خارجی پاشنه و 9 و 11 درجه داخلی پاشنه و در مناطق سر متاتارس­های یک و دو در گوه­های 9 و 11 درجه خارجی و 11 درجه داخلی پاشنه اوج زمان اعمال فشار افزایش معنی­داری را نشان داد (0/01p=).
نتیجه­ گیری: اثر تغییرات شیب گوه­ی پاشنه در بین اوج فشار و اوج زمان اعمال فشار در سر استخوان­های متاتارسال، متفاوت مشاهده شد. همچنین شیب متوسط 6 درجه خارجی می­تواند برای کاهش اوج فشار در سر متاتارس­های سه، چهار و پنج و همچنین شیب 6 درجه­ی داخلی برای کاهش اوج فشار در سر متاتارس یک مناسب باشد.
متن کامل [PDF 811 kb]   (1590 دریافت)
دریافت: 1396/3/14 | پذیرش: 1396/9/29 | انتشار: 1396/10/6