سر حد حسن محمد، حیدری منوچهر، گندمی فرزانه. اثر هشت هفته تمرین یوگا بر کنترل خستگی ذهنی و حس عمقی زانو و تعادل تغییریافته در ورزشکاران آماتور: یک مطالعه نیمهتجربی. مجله بیومکانیک ورزشی. 1398; 5 (4) :228-239
URL: http://biomechanics.iauh.ac.ir/article-1-210-fa.html
1- گروه آسیب شناسی ورزشی و حرکات اصلاحی، دانشکده علوم ورزشی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران.
چکیده: (3654 مشاهده)
هدف: خستگی ذهنی، معمولاً به دنبال فعالیتهای طولانیمدت شناختی رخ میدهد؛ به گونهای که عملکرد شناختی را کاهش داده و منجر به تغییر در هماهنگیهای حرکتی میشود. هدف از پژوهش حاضر، بررسی اثرگذاری تمرینات یوگا بر مهار خستگی ذهنی و تعادل، مکانیک فرود و عملکرد اندام تحتانی تغییریافته در ورزشکاران آماتور بود.
روش ها: در مطالعه نیمهتجربی حاضر، چهل دانشجوی مرد آماتور، به صورت داوطلبانه به عنوان نمونه شرکت کردند و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش (15=n) و کنترل (15=n) تقسیم شدند. گروه آزمایش، هشت هفته (سه جلسه در هفته) به تمرینات یوگا پرداختند و گروه کنترل در این مدت مداخلهای دریافت نکردند. خستگی ذهنی با 45 دقیقه فعالیت شناختی اعمال شد. قبل و پس از خستگی ذهنی و پس از هشت هفته تمرینات یوگا، تعادل پویا با آزمون Y و تعادل نیمهپویا با دستگاه Lafayette Stability Platform ارزیابی شدند. تحلیل دادهها با نرمافزار SPSS (نسخه 22) و آزمون Paired sample t-test، در سطح معناداری 0/05>P انجام شد.
یافته ها نتایج نشان داد اثر زمان و تعامل گروه × زمان در فاکتور تعادل پویا و نیمهپویا (0/0001=P)، اثر زمان و تعامل گروه × زمان در فاکتور حس عمقی فعال و غیرفعال زانو (0/0001=P) که طبق مطالعات گذشته در پیشبینی ریسک وقوع آسیبهای اندام تحتانی پررنگ گزارش شدهاند، پس از تمرینات یوگا دستخوش تغییرات معناداری شدهاند.
نتیجه گیری: تغییر معنادار فاکتورهای تعادل پویا، نیمهپویا و حس عمقی زانوی ورزشکاران آماتور پس از تمرینات یوگا حاکی از اهمیت پرداختن به مسئله بوده و متخصصین پیشگیری از آسیب، میبایست در معرفی راهکارهای مقابله با وقوع خستگی ذهنی، به مطالعه و تحقیق بپردازند.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1397/10/29 | پذیرش: 1398/7/21 | انتشار: 1398/12/11